tot és possible: 21/06/2009

24/06/2009

Hola!

Espero que hagueu tingut una bona revetlla de Sant Joan! Per mi no hi ha hagut gaires diferencies amb els altres dies...

A Catalunya s'acostuma a dir, especialment en cercles anticlericals, que la revetlla de Sant Joan es un intent de cristianitzar una suposada anterior tradicio pagana*. Certament, una festa tant incendiaria sembla mes logic associar-la amb el solstici que amb Sant Joan, que batejava amb aigua i no pas foc.

Ara be: no us penseu pas que aquesta festa catalana es l'unic cas de suplantacio per part del cristianisme. Hi ha qui diu*, per exemple, que abans del naixement de Crist ja se celebrava pels volts de Nadal una antiga festa relacionada amb solstici d'hivern.

On vull anar a parar? Us vull ensenyar un curios tapis que hi ha a l'edifici principal de l'NCRA, a les escales que hi ha just davant del Lecture Hall, es a dir un lloc ben visible.

Aquest tapis es una representacio grafica, a l'estil hindu, del Nou Testament. Pregunant per aqui, les opinions convergeixen a la idea que els missioners van intentar introduir la fe cristiana representant Crist, els angels, el diable, etc. com a alguns dels deus i divinitats hindus. De fet, l'Hinduisme te una forta capacitat d'asimilacio d'altres creences: qualsevol deitat local pot ser assimilada a l'avatar (alguna cosa aixi com la reencarnacio) d'un dels deus hindus.

La conclusio es: sort que estic a Pune, perque aixi he pogut fer aquesta trascendental reflexio. Si estigues a Corbera, no hauria reflexionat perque hauria perdut el temps menjant gambes i coca, brindant amb cava, llencant petards, sentint l'escalfor de la Flama del Canigo, olorant l'embriagador perfum de la polvora cremada...

Sort!

Albert



*ho sento, no tinc referencies. Simplement ho he sentit molts cops.
Aquesta es la millor foto del tapis sencer que he pogut fer. Es dificil perque esta en unes escales. Podeu ampliar-la si hi cliqueu.

Primer pla de Jesus Crucificat.
Jesus es temptat pel Diable.
Els tres Reis d'Orient!!!